VPN står for Virtual Private Network, og betyder basalt set blot, at du opnår en privat forbindelse til internettet. Det betyder, at du kan tilgå hjemmesider, der eventuelt normalt lokalt er blokerede, ligesom den beskytter din historik og data, så ingen andre kan følge med eller hente data om, hvilken internethistorik du har.
Hvad bruges VPN til?
Oprindeligt blev VPN faktisk opfundet, så diverse forretningsmæssige netværk havde en forbindelse, hvor de kunne drøfte og forhandle på en sikker og privat måde over internettet. Det var særligt populært, hvis de forretningsmæssige netværk havde base i en lang række forskellige lande, hvor man derved var afhængig af at kunne kommunikere igennem en internetforbindelse.
Det er dog slet ikke kun med det forretningsmæssige formål, at VPN anvendes i dag. I dag anvendes VPN nemlig af en bred skare af forskellige mennesker, der af den ene eller anden grund har brug for en privat internetforbindelse. Desuden anvendes VPN ofte i lande, hvor nogle hjemmesider simpelthen er blokeret og ikke kan tilgås, når du opholder dig i det pågældende land.
Hvordan fungerer VPN?
Helt basalt fungerer VPN på den måde, at VPN-adgangen forbinder din computer, smartphone eller tablet til en internetbaseret server. Derved får du adgang til internettet ved at anvende serverens internetforbindelse. Står serveren i et andet land, vil det på papiret se ud som om, at du kommer fra det land, hvor serveren er – og dermed kan du potentielt tilgå hjemmeside med videre, som du måske ikke sædvanligvis ville kunne få adgang til.
Det kunne godt lyde som om, at VPN således kun anvendes til internethandlinger, der ikke tåler dagens lys. Men det er slet ikke tilfældet.
Du kan nemlig bruge VPN til at beskytte dig selv mod et semi-utroværdigt WiFi hotspot, hvor du føler dig overvåget – det gælder for eksempel, hvis du sidder og arbejder på en café og ikke har lyst til at anvende caféens WiFi, fordi der er så mange, der logger på samme Wi-Fi hver dag.
Du kan også bruge VPN til at begive dig ind på Netflix og se film på et andet lands Netflix-tjeneste. Du kan krybe udenom geografiske begrænsninger på visse hjemmesider.
Du kan desuden give dig selv fuld anonymitet i forhold til store fildelinger med vennerne, så der ikke er andre, der kan fange jeres filer eller opsnappe, hvem I er. Og vigtigst af alt; du kan generelt set bevare en fuld anonymitet på internettet, hvis du tilgår det via en VPN-adgang.
Hvilken VPN-udbyder skal du vælge?
Der er rigtigt mange muligheder for at logge på et VPN-netværk, og du skal vælge den løsning, som du føler passer bedst til dig. Du kan for eksempel logge på via din arbejdsgivers VPN eller skabe din egen VPN-server. Men de fleste vælger at benytte sig af en udbyder, der allerede har etableret en adgang. Det skyldes, at langt de fleste, der er på udkig efter VPN, basalt set blot vil have et privatliv på nettet, uden at skulle risikere at blive overvåget af mennesker med helt andre intentioner.
Det nemmeste er således at koble sig op på ét eller flere af de eksisterende VPN-netværk. Det kan du gøre på din smartphone eller tablet, hvor VPN-udbyderne typisk ligger som apps, men du kan også gøre det gennem din computer. Du skal således blot downloade serviceydelsen, oprette en profil, og så er du i gang.
Rigtigt mange VPN har en gratis prøveperiode, så du kan teste forinden, om du synes, at forbindelsen er god og stabil.
4 gode ting, som du kan bruge VPN til
VPN er et virkeligt simpelt redskab, som kan anvendes til uendeligt mange ting:
- Du kan koble dig på et forretningsmæssigt netværk, selvom du er på farten eller ude at rejse. VPN bruges i allerhøjeste grad af forretningsfolk, der fortsat skal kunne komme i kontakt med både virksomheden derhjemme, kunder og forretningsforbindelser. Og kontakten skal selvfølgelig foregå således, at der ikke er nogen som helst risiko for, at der er andre, der lytter med.
- Du kan holde din søgehistorik helt skjult for dit normale, lokale netværk, hvis du har behov for det. Bruger du et offentligt WiFi netværk, kan alle faktisk følge med i dine aktiviteter, hvis blot de ved, hvor de skal lede. Vil du gerne have lidt privatliv, eller hvis du gerne vil holde din søgehistorik skjult, kan det være en god idé at koble sig på et VPN-netværk.
- Du kan tilgå geografisk blokerede hjemmesider. Forestil dig, at du sidder i Kina – her er en meget stor del af de internationale hjemmesider blokeret for samtlige borgere. Ved at koble dig på et VPN-netværk, kan du tilgå en hjemmeside, som om du sad i for eksempel USA. De lokale blokader opløses således af VPN, fordi det simpelthen ser ud som om, at du sidder i USA og ikke i Kina.
- Du kan i meget vidt omfang bruge VPN til at downloade store mængder af filer. Mange fildelingstjenester online opererer utroligt langsomt, fordi der simpelthen holdes øje med fildelingen. Men hvis du kobler dig på en VPN-adgang, vil fildelingen og/eller downloadingen gå hurtigere, og ingen vil kunne gennemgå de filer, du deler eller downloader.
VPN-anbefalinger
Anbefalingerne til konkrete VPN-adgange afhænger lidt af dit behov, og hvor VPN-vant du er. Skal du blot bruge VPN som en substitut for den offentlige WiFi hotspot, findes der ganske mange og helt enkle løsninger til dig.
ExpressVPN er et rigtigt godt netværk, da den har en fornuftig hastighed og er ekstremt brugervenlig. StrongVPN er også super god, da den tilbyder en stor palette af konfiguration- Og endelig er Tunnelbear også helt fantastisk for den mere begrænsede brug, da Tunnelbear kun tillader gratis brug op til 500 mb.
Endelig kan du også sætte din egen VPN server op, men i så fald kan du ikke få adgang til de geografisk blokerede hjemmesider, medmindre du rejser ud af landet og herefter tilkobler dig på din egen private VPN-server.