Hvad er WireGuard VPN Protocol?

Det primære formål med et VPN er at give brugerne en krypteret tunnel, der beskytter deres internettrafik mod hackere og andre ondsindede tredjeparter. For at opnå dette kan VPN-udbydere bruge forskellige protokoller som OpenVPN, IKEv2 eller L2TP. Hver protokol har sine egne fordele og ulemper, men en af de nyeste og mest sikre muligheder er WireGuard VPN-protokollen. Den giver øget sikkerhed sammenlignet med andre protokoller, samtidig med at den giver bedre ydeevne på grund af sit lette design.

WireGuard: Din bedste VPN

Selvom OpenVPN er den mest populære VPN-protokol, så er den udviklet for mere end 20 år siden og internetteknologier har gjort nogle fremskridt siden 2001. WireGuard er en ny open-source VPN-protokol, der bruger topmoderne kryptografi og har til formål at overgå de eksisterende VPN-protokoller som IPsec og OpenVPN.

Selvom WireGuard stadig er under udvikling, kan det allerede nu betragtes som en af de mest sikre, hurtige og nemme løsninger i VPN-branchen. Det blev oprindeligt frigivet til kernen af Linux, men er nu en cross-platform, der kan implementeres bredt. WireGuard er anerkendt i VPN-verdenen og har allerede fået anerkendelse i cybersikkerhedsindustrien.

Sådan virker WireGuard

Det er godt at vide, hvordan WireGuard virker helt basalt, så du kan gå på nettet og opsøge dine personlige interesser uden nogen kigger med. Om det så er harmløse anmeldelser af de nyeste computere eller om det er, fordi du har en interesse i futsal, en undersport af fodbold, som du kan lære mere om på futsalmagasinet.fi.

WireGuard-protokollen anvender topmoderne kryptografi, herunder ChaCha20 til symmetrisk kryptering, autentificeret med Poly1305, Curve25519 til ECDH, SipHash24 til hashtable-taster, BLAKE2s til hashing og keyed hashing, og HKDF til nøgleafledning.

Brugen af disse hurtige kryptologiske funktioner og det faktum, at WireGuard er indbygget i Linux, gør det muligt at køre meget sikkert og med høj hastighed. Protokollens gode ydeevne gør den velegnet til både små enheder som smartphones og tungt belastede backbone-routere.

Noget andet specielt ved WireGuard VPN-protokollen er, at der forekommer ’handshakes’ hvert andet minut for at tjekke forbindelsen. Det er en indbygget mekanisme, der øger sikkerheden og garanterer uafbrudt ydeevne for kunderne.

Simpelthen, med WireGuard tænder du din enhed, og alt håndteres automatisk for dig. Der er ingen grund til at afbryde, genoprette forbindelsen eller nulstille noget – du kan blot nyde en stærk og stabil VPN-forbindelse.

Funktioner og tekniske detaljer

WireGuard-protokollen har en meget lettere kodebase end de fleste VPN-protokoller (i det mindste open-source-typer). Det består af kun omkring 4000 linjer kode, hvilket i høj grad kontrasterer til strongSwan/IPsec og OpenVPN/OpenSSL, som har henholdsvis 400.000 og 600.000 linjer kode.

En sådan let codebase betyder, at WireGuard er meget nemmere at auditere for sårbare elementer af sikkerheden. Audit af WireGuard kan gøres af en enkelt person, mens revision af de enorme IPSec’s eller OpenVPN’s kodebaser er en vanskelig opgave selv for et helt team af sikkerhedseksperter.

WireGuards mindre kodebase indebærer hermed også en minimal angrebsflade, som er sværere at blive udnyttet af cyberkriminelle.

Fordele

WireGuard er kendt for sin høje hastighed, da den bruger hurtige kryptografisk primitiver. WireGuard er let at konfigurere, da den kun bruger offentlige nøgler og ikke en certifikat-infrastruktur. Det er meget sikkert, da det anvender kryptografisk nøglestyringsproces og kombinerer VPN IP-adresser med offentlige krypteringsnøgler. Protokollen har kun omkring 3800 linjer kode, hvilket er meget mindre sammenlignet med OpenVPN og IPSec og gør den lettere at auditere og reducerer antallet af sårbarheder. WireGuard understøtter alle de mest populære platforme, inklusive Windows, Android, iOS, Mac OS og Linux.

Ulemper

Nogle af ulemperne ved WireGuard er, at det kræver ekstra software for at kunne bruges på enheder, hvor apps ikke kan installeres. Derudover er det ikke i sig selv designet til at omgå dybere inspektion, så hvis man f.eks. befinder sig bag Great Firewall of China, så skal andre foranstaltninger træffes. WireGuard understøtter dog ’obfuscation tunnels’ til et ekstra lag af sikkerhed.

FAQ

Hvad gør WireGuard?

WireGuard er en kommunikationsprotokol. Det er gratis og open-source. Denne software implementerer krypteret VPN, og dens mål er at forbedre ydelsen, beskytte mod angreb og forbedre den samlede weboplevelse.

Er WireGuard sikker?

WireGuard er en meget sikker software, men med flere sårbarheder. Det var ikke designet med privatlivet for øje, og derfor er dens største svaghed tildeling af IP-adresser. Når du opretter forbindelse til en VPN-tjeneste ved hjælp af OpenVPN eller IKEv2, tildeles du en anden IP-adresse hver gang.

Det er en god idé, at sætte sig ind i mere om din internetsikkerhed som dansk borger.

Bruger WireGuard TCP eller UDP?

WireGuard bruger både TCP og UDP afhængigt af situationen. WireGuard bruger UDP til at sende trafik mellem VPN-noderne eller bruger TCP til at fungere bedre gennem firewall, hvis det er nødvendigt.

WireGuard vs. OpenVPN – Hvilken er bedre?

WireGuard er hurtigere end OpenVPN. Det bruger 15% mindre data, håndterer netværksændringer bedre og ser ud til at være mere sikker. Men OpenVPN er mere afprøvet, er mere privatlivsvenligt og understøttes af et større antal VPN’er.

Danske anmeldelser af VPN-løsninger
VPNeksperten.dk er ejet og drevet af SEO-Butler.dk - Alt indhold er beskyttet af ophavsretten.