Hvad er en MAC-adresse og hvordan kan jeg finde den?

Uanset om du arbejder med et tilsluttet eller trådløst netværk, er der fysisk udstyr, som man skal forholde sig til: Det kræver netværkssoftware og -hardware (kabler, routere osv.) for at overføre data fra en computer til en anden, eller fra dig til en computer tusinder af kilometer væk. I sidste ende, når det handler om at få adgang til de data, som du ønsker, så handler det om adresser – specifikt IP- og MAC-adresser.

Hvad er en MAC-adresse?

En Media Access Control (MAC) adresse er en kæde af tegn, der identificerer en enhed på et netværk. Den er knyttet til en nøgleforbindelsesenhed på din computer, også kaldet et netværkskort eller Network Interface Controller (NIC). NIC’en er i sin kerne en computers kredsløbskort, som gør det muligt for din computer at oprette forbindelse til et netværk. Et NIC omdanner data til et elektrisk signal, som kan transmitteres over netværket.

Alle NIC-kort har en adresse, der kendes som MAC-adressen. Mens IP-adresser er forbundet med en netværkssoftware kaldet TCP/IP, er MAC-adresser knyttet til en hardware, der består af netværksadaptere.

Fabrikanter tildeler en MAC-adresse til en netværksadapter, når det produceres. Adressen er unikt indbygget eller indkodet på din computers NIC. Herefter vil en Address Resolution Protocol (ARP) oversætte IP-adressen til en MAC-adresse. Tænk på ARP’en som et pas, der tager data fra en IP-adresse gennem et stykke computerhardware.

VPN vs. MAC-adressens beskyttelse

VPN står for Virtuelt Privat Netværk. Det skjuler din lokation og vil beskytte dit privatliv og sikkerhed.

Find din VPN-tjeneste på bästavpn.net. Det er et godt valg, hvis du ønsker at bevare dit privatliv på nettet. Selv om du måske ikke har noget at skjule, så er det stadig vigtigt at have kontrol over de data, der bliver indsamlet om dig. 

Det er vigtigt at forstå forskellen mellem en VPN-IP-adresse og en MAC-adresse. En VPN-IP-adresse er et virtuelt privat netværk, der kan bruges til at forbinde to eller flere enheder på internettet. En MAC-adresse er en fysisk adresse, der identificerer en bestemt computer eller en anden type enhed på et netværk.

At skjule din IP-adresse er vigtigt for at beskytte din MAC-adresse. Din IP-adresse kan blive brugt til at spore din placering og finde ud af personlige oplysninger om dig. Hvis du ikke ønsker, at andre skal kende disse ting, så skal du sørge for at skjule din IP-adresse. Du kan gøre dette ved at bruge en VPN eller en proxy-server.

Hvad bruger man en MAC-adresse til?

Alle enheder på samme netværksundernet har forskellige MAC-adresser. Dette er meget gavnligt, når man skal diagnosticere netværksproblemer såsom problemer med IP-adresser. MAC-adresser gør det muligt at identificere hver enhed uafhængigt af IP-adressen.

MAC-adresser er nyttige til netværksdiagnosticering, da de aldrig ændrer sig, i modsætning til en dynamisk IP-adresse, som kan ændre sig fra tid til anden. For en netværksadministrator gør det MAC-adressen til den mest pålidelige måde at identificere sendere og modtagere af data på netværket.

Trådløse netværk kan blive udsat for hackerangreb og utilsigtet adgang fra hackers og andre uvedkommende. For at forebygge dette, anvendes der en sikkerhedsforanstaltning ved at konfigurere routeren til kun at acceptere trafik fra specifikke MAC-adresser. På den måde kan computere, hvis MAC-adresser er godkendt, komme i kontakt med netværket – selv hvis de bliver tildelt en ny IP-adresse af Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP).

Så hvis en hacker har overtaget et netværks IP-adresse, vil de blive blokeret, da deres MAC-adresse ikke vil stå på den godkendte liste. De vil blive filtreret ud.

Sådan tildeles MAC-adresser

Vi kender alle til producenter af netværksadapters såsom Dell, Belkin, Nortel og Cisco. Disse producenter opbevarer deres produkter med et særligt nummersæt (kaldet Organizationally Unique Identifier eller OUI), der i MAC-adressen identificerer dem som producent. OUI-nummeret er typisk placeret først i adressen.

Lad os tage denne MAC-adresse som eksempel: “00-14-22-01-23-45”. OUI-nummeret for producenten af denne router er de tre første oktetter: 00-14-22.

Bemærk, at i computersprog, betyder en oktet et sæt af 8 bit. To hexadecimale cifre udgør 8 bit og herved én oktet.

Nogle velkendte producenters OUI’er er følgende:

 • Dell: 00-14-22
 • Nortel: 00-04-DC
 • Cisco: 00-40-96
 • Belkin: 00-30-BD

Det er almindeligt, at de større producenter af netværksudstyr har flere sæt OUI’er.

Forskellen på en IP-adresse og MAC-adresse

Den grundlæggende forskel er, at MAC-adressen er hardwarebaseret og unik for hver enhed, mens en IP-adresse er softwarebaseret og kan ændres.
MAC-adressen identificerer specifikke enheder inden for det samme lokale netværk, mens IP-adressen identificerer disse enheder uden for det lokale netværk.

Det er hardware og software, der arbejder sammen, eller IP-adresser og MAC-adresser der samarbejder. MAC-adressen nævnes ofte som en netværkshardwareadresse, ‘the burned-in address’ (BIA), eller benævnes som den fysiske adresse.

En typisk MAC-adresse for et Ethernet NIC kan se sådan her ud: 00:0a:95:9d:68:16.

Som du sikkert har lagt mærke til, ligner MAC-adressen i sig selv ikke nogen IP-adresse. MAC-adressen består normalt af seks sæt à to cifre eller tegn adskilt af koloner.

Sådan finder du MAC-adressen på Windows

Der findes to måder at finde din MAC-adresse på Windows 10: Med kommandotasten og i dine netværksindstillinger.

Via kommandotasten

 • Skriv ’cmd’ ind i søgefeltet. Klik på menupunktet ’Kommandoprompt’.
 • Skriv ’ipconfig/all’ i vinduet og tryk Enter på dit tastatur.
 • Nu vil du se din MAC-adresse ud for beskrivelsen ’Physical Address’.

Via netværksindstillingerne

 • Åbn indstillingerne
 • Klik på Netværk & Internet
 • Tryk på Ethernet eller Wi-Fi afhængigt af din netværksforbindelse.
 • Vælg forbindelsen ved at trykke på navnet for dit netværk eller på ikonet
 • Under afsnittet “Egenskaber” kan du finde enhedens fysiske adresse (MAC).

Sådan finder du MAC-adressen på macOS (Apple desktop)

For at finde MAC-adressen på din Mac computer, skal du følge disse trin:

 • Gå først ind på ’Systemindstillinger’
 • Vælg ’Netværk’
 • Klik på fanen ’Avanceret’
 • Sikre dig, at ’Hardware’ er valgt oppe øverst og se efter et sted, hvor der står ’MAC-adresse’.

Sådan finder du MAC-adressen på Linux

Det mest effektive middel til at finde MAC-adressen på Linux er ved hjælp af kommandoprompten, da maskiner med Linux kan have forskellige versioner med forskellige indstillinger.

 • Først åbner du et terminalvindue ved på tastaturet at trykke Ctrl + Alt + T
 • Herefter skriver du ’ifconfig-a’ og trykker Enter på tastaturet.
 • Resultaterne, der kommer op, vil vise MAC-adresserne på dit netværk

Sådan finder du MAC-adressen på iOS

Følg disse trin for at finde MAC-adressen på din iOS-enhed:

 • Åbn indstillingerne på telefonen.
 • Tryk på ’Generelt’.
 • Tryk på menupunktet ’Om’.
 • Nu kan du se MAC-adressen ud for beskrivelsen ’Wi-Fi-adresse’.

Sådan finder du MAC-adressen på Android

At finde MAC-adressen til en Android-enhed adskiller sig alt efter enheden. Men overordnet set skulle processen nogenlunde se ud som følgende:

 • Åbn indstillingerne på telefonen.
 • Tryk på det sted, hvor der står ’Om telefonen’ eller lignende. Det vil være forskelligt fra model til model.
 • Nu kan du se MAC-adressen under beskrivelsen ’MAC-adresse for Wi-Fi’.

Bemærk, at nogle Android-enheder har en privatlivsfunktion, der tildeler enheden en tilfældig MAC-adresse i stedet for at bruge den virkelige MAC-adresse på enheden.

Afsluttende

En MAC-adresse er noget helt essentielt, hvis du vil oprette forbindelse til internettet, men det er ikke noget, du behøver at tænke over hele tiden. Dog er det vigtigt at vide, hvordan du finder den, hvis du skal installere en router eller administrere et netværk.

Danske anmeldelser af VPN-løsninger
VPNeksperten.dk er ejet og drevet af SEO-Butler.dk - Alt indhold er beskyttet af ophavsretten.