Måske har du høje forventninger til ProtonVPN, fordi det er skabt af den samme CERN-forsker og Harvard fysiker-hjerner. De er altså det største krypteret e-mail-netværk. De blev grundlagt af sikkerhedseksperter, så du er sikker på, at krypteringsstanderne vil være tiptop. Er du mere nysgerrig på ProtonVPN og fordelene/ulemperne ved at bruge netop denne VPN, så tag et kig med her. Vi guider dig gennem de gode – og knap så gode ting ved ProtonVPN.
En fornuftig kundeservice hos ProtonVPN
En kontaktformular i kundeservice er sjældent at foretrække. Det tager bare tid og er ikke super personligt. Vi kan lide at få hjælp med det samme – og nu om dage er vi alle rimelig fortrolige med en chatfunktion.
Vi skal dog være ærlige og sige, at kontaktformularen fungerede fint hos ProtonVPN. De svarede tilbage inden for 24 timer, og de svarede faktisk tilbage med et reelt svar og ikke et automatiseret standardsvar med en irriterende henvisning til en eller anden FAQ-side. Det er noget, der helt klart trækker op i vores karakterbog.
ProtonVPN fungerer måske med Netflix
VPN’er er kendt for at ødelægge din mulighed for se Netflix, mens du kører programmet. Der findes visse VPN’er, som Netflix ikke har fået bekæmpet endnu, men det er ikke mange. ProtonVPN siger på deres side, at Netflix fungerer på visse af deres servere. Det er et lidt vagt svar, men det giver os en forhåbning om en mulig løsning.
Vi har undersøgt fem af serverne og opdagede, at det kun var én af dem, der duede: i England. Så det er reelt nok af dem at reklamere med en Netflix-mulighed, men vær opmærksom på de begrænsede muligheder.
Brugervenligt, ja tak
De fleste mennesker foretrækker intuitive apps, der er lette at håndtere og gennemskuelige. Det er heldigvis også tilfældet for ProtonVPN. Ved første blik ser den måske ikke så enkel ud, men det lover vi dig, at den er.
Den tager dog lidt tid at downloade, men er nemt at få installeret. Faktisk er det et kæmpe plus, at appen tilbyder en rundvisning af sine funktioner. Det er der ikke mange VPN’er, som gør. Det gør det også nemt for førstegangsbrugere af en VPN.
Alt det vigtige du skal forholde dig til, kan du finde i venstre side af skærmen. Her kan du finde knappen til at koble til og fra, listen over servere og muligheden for at aktivere Secure Core. Du kan nemt skifte server, du skal blot kigge på listen over lande med servere, trykke på den og så vil du automatisk blive koblet op den bedste server i den region. Du kan selvfølgelig også gå ind og vælge specifikke servere.
Vær opmærksom på Schweiz
Hvorfor det? Jo, det er der, de er ProtonVPN er lokaliseret. Schweiz er kendt for at være et neutralt land, som beskytter sine borgeres privatliv og ikke involverer sig i konflikter. Men de er dog stadig samarbejdende medlem af det udvidede Eyes security alliance. Dette er en verdensomspændt aftale, som hjælper regeringskontorer til at spionere på deres borgere og kalde det ’verdensomspændt sikkerhed’.
Så når ProtonVPN er lokaliseret i Schweiz, betyder det, at du er nogenlunde sikker. De gemmer ikke deres kundedata på filer, men du skal være opmærksom på, at deres regering kan tvinge dem til at samarbejde.
Begrænset torrenting med ProtonVPN
Du skal ikke forvente for meget, når det kommer til torrenting. ProtonVPN tilbyder ikke ubegrænset torrenting. De siger selv, at det er fordi: “P2P ville øge belastningen på vores servere på grund af torrenting, og det ville lægge mere pres på os, som i sidste ende ikke vil tillade os at støtte de gratis konti fra de betalte konti.”
Du kan altså kun bruge det på bestemte servere, fordi de kanaliserer P2P-trafik gennem neutrale, sikre lande. Den schweiziske lovgivning tillader det altså, men der er flere restriktioner, som kan blive upraktiske i længden.
Indskrænkede protokoller
ProtonVPN tilbyder kun OpenVPN-protokol. Det er egentlig en god ting, fordi det er noget af det bedste på markedet. Alle bør bruge OpenVPN. Men det er desværre ikke alle, der har mulighed for kun at bruge denne protokolfunktion. Hvis du for eksempel sidder med en ældre enhed eller en billigere udgave såsom nogle Chromebooks, kan det være, de ikke understøtter OpenVPN endnu. Så bliver du nødt til at forbinde gennem en anden protokol som L2TP eller PPTP. Og disse er ikke lige så sikre, hvilket trækker gevaldigt ned.
For få enheder at vælge imellem
ProtonVPN tilbyder indbygget apps for Mac, Windows, Linux og Android, men det er så også det. Hvis du bruger TOR, er der ikke så meget at gøre. Der er heller ikke nogen indbygget mulighed for smart tv eller spillekonsoller.
De har 345 servere i 32 lande, som også ligger i den lave ende. Vi vil jo helst op på omkring de 500 servere, før det virkelig rykker. Det kan endda blive et problem for folk, der leder efter VPN’er til torrenting.
Hvis du betaler for ProtonVPN kan du tilkoble op mod 10 enheder til forbindelsen – og det er et stort plus!
Anbefaling?
Nej, egentlig ikke. De har nogle gode funktioner i kraft af en god tilkobling med rigtig høje sikkerhedsforanstaltninger, god kundeservice og en mindre chance for at se Netflix imens. Men det kan desværre ikke helt gøre det.
Det faktum, at de samarbejder med andre mere aggressive regeringskontorer rundt om i verden, trækker gevaldigt ned for os.
Deres hastighed er desværre heller ikke noget, som er værd at skrive hjem om. Og så er mulighederne for enheder også begrænsede. ProtonVPN ligger desværre også i den dyre evne, selvom du kan få en årlig 20% besparelse, finder vi det alt for dyrt i forhold til, hvad du får ud af det.
Du kan sagtens finde meget bedre VPN’er på markedet, så lad dig ikke friste af det første og det bedste. I hvert fald ikke hvis den første, du støder på, er ProtonVPN. Vi anbefaler NordVPN, ExpressVPN og CyberGhost VPN.