I denne artikel finder du en omfattende anmeldelse af F-Secure Freedome, som er et af de største VPN-firmaer på markedet. Du kan blive klogere på, hvad denne VPN gør for dig, om den er sikker og meget, meget mere. Anmeldelsen er baseret på objektiv ekspertviden.

Læs med og find ud af om F-Secure Freedome er noget for dig.

Kort om virksomheden

Virksomheden F-Secure Freedome blev grundlagt i 1998 i Helsinki i Finland. I dag er de en offentlig cybersikkerheds- og privatlivsvirksomhed med mere end 1000 ansatte. Deres team er spredt over 20 kontorer fra Helsinki til Kuala Lumpur i Malaysia.

Det kan ses som et strategisk valg, at virksomheden har valgt at placere sig i Finlands embedsområde. Finland har nemlig nogle af de mest strenge love om privatlivets fred i verden, hvilket er fordelagtigt for virksomheden på flere forskellige områder. Privatliv er nemlig den største salgsfaktor for VPN-services.

Placeringen i Finland betyder eksempelvis, at virksomheden nærmest kan holde sig udenfor forskellige internationale alliancer om deling af efterretningsinformation. En sådan aftale er der eksempelvis mellem Australien, Canada, New Zealand, Storbritannien og USA.

VPN-tjeneste er, selv om de er teknisk sikre, ikke immun over for disse offentlige agenturer. Den strenge privatlivslovgivning i Finland understøtter dog, at landet ikke skal dele personlige data med andre lande i verden, og derved kan F-Secure Freedome komme udenom dette.

Hvad gør F-Secure Freedome VPN for dig?

Det kan være svært at finde ud af, hvad en VPN lige præcist gør for dig. Derfor har vi listet fire punkter nedenfor, som beskriver, hvad en VPN fra F-Secure Freedom har af indvirkning.

  1. Den skjuler din IP-adresse ved at flytte den til et andet land eller en anden by
  2. den beskytter din offentlige og private WiFi-oplevelse gennem den sikre OpenVPN-protokon og en stærk AES-256-kryptering.
  3. den giver adgang til geo-blokeret indhold
  4. den sikrer dine daglige online aktiviteter eksempelvis i forbindelse med skatteopgørelse, netbank, streaming og browsing.

Det, den dybest set gør, er, hvad enhver anden VPN gør: skjuler din IP, og gør din internetforbindelse mere sikker.

Men handler det bare om at beskytte dit privatliv og give dig lov til at fjerne blokering af Netflix?

Opbevarer F-Secure Freedome VPN-logfiler?

De fleste VPN-firmaer på markedet hævder, at de ikke opbevarer logfiler. Dog er dette i mange tilfælde ikke hele sandheden. De fleste firmaer logger nemlig af forskellige årsager. De fleste gør det faktisk af reelt gode grunde, såsom at beskytte dig mod andre brugere som muligvis misbruger platformen. Dog er VPN’s intentioner ikke altid så klare, hvis man tager udgangspunkt i deres vilkår.

Hvis man kigger på F-Secures vilkår, kan vi se, at de indsamler forskellige brugerdata baseret på, hvor brugeren muligvis downloader eller køber. Men hvordan fungerer dette?

Det kan variere fra relativt ufarlige ting, såsom ordrenumre, operativsystemer eller serviceinformationer til mere følsomme oplysninger såsom dit navn, e-mail, betalingsvalg og endda IP-adresse. De kan også indsamle trafiklogdata for at ”overholde lokale love”. Det er her, hvor tingene bliver lidt usikre og risikable.

De bruger ”kundeforholdsdata” af supportårsager eller til at analysere, hvordan tjenesten fungerer. Dette er der umiddelbart ingen problemer med i de fleste tilfælde, men der er dog et par interessante linjer, som skiller sig ud, og som giver en antydning af målrettet reklame.

Er F-Secure Freedome VPN sikker?

F-Secure er afhængig af en avanceret AES-256-kryptering, som indeholder en hack-sikret nøgle, der betragtes som den stærkeste tilgængelige på markedet. OpenVPN-tunnelprotokollen er som standard på alle Android, Windows og Mac OS X-produkter, mens IKEv2 tilbydes til iOS. Begge protokoller er de bedste af de bedste, og bør bruges, når de er tilgængelige. Derved er denne VPN altså umiddelbart meget sikker at bruge.

Dog er der ikke nogen VPN som er ikke idiotsikker. Du kan eksempelvis være tilsluttet, men stadig lække data, som IPS eller regeringer kan registrere. DNS-utætheder er er en af de mest almindelige smuthuller, men de kan afsløre din identitet og placering, hvilket er eftertragtet for mange.

Disse utætheder kan forekomme, selv når du er på en angiveligt sikker VPN-forbindelse. En række forskellige tests af F-Secure Freedome viser dog ingen utætheder eller malware.

I dette tilfælde giver F-Secures størrelse massive fordele. De har nemlig ressourcerne og arbejdskraften til at teste hver produktopdatering eller udgivelse godt igennem, så brugeren er sikret mest muligt.

På hvilke devices kan det bruges?

F-Secure Freedome virker supergodt på både:

  • Windows
  • Mac
  • iOS
  • Android

Men der er også en række ulemper.

For det første har de ikke en browserudvidelse. Du bliver altså nødt til at installere klienten på din computer eller laptop, hvis du vil oprette forbindelse til deres servere. Derudover tillader de dig ikke at oprette forbindelse til populære spilkonsoller som Xbox.

De understøtter routerforbindelser, hvilket er rart, fordi de kun tillader tre samtidige forbindelser.

TOR er også kompatibel med VPN selv.

F-Secure sælger imidlertid deres egen router kaldet F-Secure SENSE, så. hvis det er en dealbreaker at låse hele din router, bliver du sandsynligvis nødt til at købe denne.

Netflix, brug og hastighed

VPN’er bør i vid udstrækning gå ubemærket hen. Du bør ikke engang opdage, at du bruger en.  Desværre er dette ikke altid tilfældet. De tydeligste tegn på en VPN er, hvor langsomt alting bliver, eksempelvis indlæsning af hjemmeside.

Samlet set er denne VPN dog stærk overalt. Bedst af alt er der intet stort synligt drop off efter tilslutninger, og både download- og tilslutningshastigheder er stadig gode. 

Derudover F-Secure en meget enkel brugergrænseflade.

F-Secure indeholder også et sporingsforsøgskort, der visuelt kortlægger alle de blokerede sporforsøg. Det er dybest set en fancy rapport, men det er stadig sjovt at se på for at se, hvor ofte den hjælper dig.

I mange lande opfordres det ikke at bruge VPN. Mange direkte forbyder dem faktisk, eksempelvis Kina. Netflix har desuden også aggressivt forfulgt populære VPN-virksomheder i det forløbne år, og det lader også til, at F-Secure derfor ikke kan bruges på Netflix.

F-Secure tilbyder den samme grundlæggende plan i tre forskellige muligheder. Det eneste, der ændrer sig, er antallet af samtidige enheder, du kan bruge samt prisen.

Er F-Secure Freedome anbefalet VPN?

F-Secures frihed VPN er en okay VPN. Det er let at bruge og temmelig hurtigt. Men der er begrænsninger med torrenting, P2P og Netflix. Dine serverplaceringer er begrænset, og der tilbydes ingen kill switch.

Generelt er der bedre VPN-muligheder derude at tjekke ud.

3,8 rating
Danske anmeldelser af VPN-løsninger
VPNeksperten.dk er ejet og drevet af SEO-Butler.dk - Alt indhold er beskyttet af ophavsretten.